Allsvenskan 100 år del 2

I år är det 100 år sedan allsvenskan i fotboll drog igång. En rad olika firanden och jippon äger rum runt om i landet. Igår så hade Hammarby iklätt sig de gamla tigerrandiga tröjorna i matchen mot Gais för att hedra de matchställ man hade vid den allsvenska starten. Gais som för övrigt vann den allra första allsvenskan. För Hammarby gick det betydligt sämre, man hamnade sist bland de tolv lagen med endast 8 inspelade poäng och det blev respass med en gång. Det gick inte mycket bättre nästa gång man försökte säsongen 1939/40 ( man spelade då höst- och vårsäsong till skillnad mot nu), då man återigen kom sist, denna gång med 10 inspelade poäng.
Det var Göteborgslagen som dominerade de första allsvenskorna. Gais vann som sagt den första med IFK Göteborg som tvåa och Örgryte IS som trea. Året därpå var det ombytta roller, då vann Örgryte med Gais som tvåa och IFK Göteborg som trea. Först säsongen 1928/29 var det ett annat lag än ett Göteborgslag som vann, nämligen Hälsingborgs IF.
Idag är det Malmö FF och Stockholmslagen som dominerar allsvenskan. Pengarna har fått allt större betydelse för vilka lag man kan ställa upp med.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0