Höstläge
Idag är det första oktober, då är det höst på allvar och vi har också två frostnätter bakom oss, som skvallrar om vart vi är på väg. I köksträdgården är det mesta skördat, bara purjolöken står kvar. Äppel- och plommonträd har beskurits och bärbuskar gallrats. Återstår hallonbuskarna.
Läsningen har fått stå tillbaka för allt arbete i trädgården, men jag har ändå tragglat mig igenom Ivar Los Pubertet, första delen i hans memoarsvit om fyra böcker. Tragglat är väl egentligen fel ord, för det är en stor behållning att läsa denna levnadsskildring, som tar sin början i barndomen och sedan följer huvudpersonen genom åren fram till uppbrottet från bygden. Det finns många drabbande avsnitt i boken, som hans sjukdom i tbc, då han tror att det är slutet, men han på något mirakulöst sätt, genom ett besök hos en homeopat, tillfrisknar. Och det finns mycket annat att fästa sig för i denna rika bok och mycket kan man själv känna igen sig i.
Ute i världen är det dystert. Krigen fortsätter med oförminskad styrka i både Ukraina och Mellanöstern. Diplomatiska försök att få de krigförande att besinna sig leder ingen vart, ty både Putin och Netanyahu drivs av sina visioner. Den ena vill skapa ett imperium från fornstora dar och den andre vill skapa ett Stor-Israel. Mot sådant hjälper inga ord.
Oroväckande är också de högerextremas framgångar. Nu senast i Österrike, där extremhögern i form av FPÖ blev största parti och i Tyskland har det främlingsfietliga Afd haft stora framgånger i delstatsvalen. Och om en månad kan Donald Trump komma tillbaka som president i USA. Det börjar alltmera likna 1930-talet, när demokratin fick stryka på foten i land efter land. Det mörknar inte bara i naturen, utan även i politikens värld.
Kommentarer
Trackback