Grön omställning med förhinder

Jag läser om Sverker Sörlins efterord till Framtidslandet, den avhandling han skrev i mitten av 1980-talet och som handlade om Norrland mellan 1870 till 1920, då som ett framtidsland i samband med den industriella revolutionen. Norrland var då en resurs i form av malm, vattenkraft och skog, råvaror som kunde utvinnas och utnyttjas för en samhällsomvandling. Åter riktas blickarna mot norr, nu i samband med klimatomställningen och den gröna revolutionen. Hur blir utfallet den här gången, blir Norrland åter utnyttjat och stannar utvecklingen i ett fåtal orter, medan inlandet och glesbygden förblir opåverkade. Sverker Sörlin påminner om att även den här gången handlar det om resursutvinning, råvaror och energi kommer att behövas i stor omfattning.. Och resursutvinningen är nu som då kopplad till finansiellt kapital som har sina egna intressen, inte samhällets bästa. Resursutvinningen de senaste 40 åren har varit större än vad mänskligheten åstadkommit på mer än 200 000 år, vilket är något att beakta, nu då nya resurser ska adderas till de gamla. Jordartsmetaller ska utvinnas och elektrifieringen påskyndas, allt som kräver enorma resurser.
Den gröna revolutionen har hälsats med glädje, som ett svar om och ett hopp om att kunna ta oss ur fossilberoendet och hejda klimatkrisen. Det har närmast haft evangeliska förtecken. Men som Sverker Sörlin skriver: Är det möjligt att åstadkomma så mycket utan att någon behöver göra avkall på något?
Hans slutord i efterordet lyder ungefär: Den gröna berättelsen har framställts som nödvändig och höjd över varje misstanke, rättfärdiggjord genom sitt goda uppsåt och sina välartade och vältalande förespråkare. Verkligheten brukar förr eller senare göra sig gällande, på sätt vi inte kan förutse.
Är det det som vi nu bevittnar i det som händer på Northvolt i Skellefteå. Det senaste året har kantats av skandaler med dödsfall, arbetsmiljöproblem och ekonomiska svårigheter. Och det regionala skyddsombudet menar att det man håller på med är ett modernt slavarbete. Ska den gröna revolutionen förknippas med sådant elände?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0