Brexit x2

England inte bara lämnade EU, i går kväll fick de också lämna EM, sedan Island tokskrällt och slagit ut dem med två mål mot ett. Undrar om Brexit-anhängarna var lika förtjusta nu som efter omröstningen till EU. På något sätt känns det här som symtomatiskt för England. Det gamla stolta old Albion vars imperium hade en utbredning där solen aldrig gick ner lever fortfarande kvar hos många britter. Man har därför svårt att känna sig vara styrd någon annanstan ifrån, tex från EU. Att man varit med om att befria Europa från naziTyskland tycks ha fallit ur minnet hos de flesta. Nu vill majoriteten isolera sig på sin ö och helst inte bli besudlad av flyktingar och andra invandrare som en massa polacker. Att man gick in med en felaktig inställning i sitt möte med Island är också uppenbart. Att man skulle förlora var överhuvud taget inte möjligt både enligt media och för laget. Därför svider Brexit nr 2 så mycket hårdare. För Island kan vi inte annat än hurra, vilket hjärta, vilken smartness. Och förbundskaptenen heter Lasse Lagerbäck, så ofta ifrågasatt som svensk förbundskapten för att ha spelat en tråkig fotboll, nu i Island en hjälte. Hur länge ska den isländska sagan fortsätta, kommer Lagerbäck att skrivas in i den av någon framtida Snorre.

Brexit

Så har då det engelska folket sagt sitt och det blev brexit. 52 procent var för att lämna EU, 48 procent ville stanna kvar. Premiärministern tar konsekvenserna och avgår och brexit-förespråkarna kan jubla. Är det ett klokt beslut som engelsmännen fattat? Man kan undra faktiskt. Uppenbart är att det har med invandring och migration att göra. Att majoriteten av invånarna ser till vad det upplever som något eget som hotat, som inte andra "utlänninar" ska komma och förstöra. Nationalismen som förorsakat två världskrig i Europa är på väg att komma tillbaka, tydligen är samarbete och samverkan inte så populärt längre. Kanske inte heller den tröga och omständliga demokratin. Ropet på en stark ledare kommer kanske åter att höras. Ingen vet väl med säkerhet vad Englands nej betyder, men att det kommer att få stora konsekvenser kan vi räkna med.

Björklunds minnesförlust

Jan Björklund förnekar sig inte, nu då energiöverenskommelsen blivit klar så fortsätter Björklund med en dåres envishet att prata om kärnkraftens fördelar. Nu svamlar han om vad han kallar biffsubventioner till vindkraften för att den ska slå ut kärnkraften. Tydligen har han glömt vilka biffsubventioner som kärnkraften fick då den introducerades.

Panamaflagg

Kommer ni ihåg begreppet att segla under Panamflagg, som var i ropet för flera år sedan. Det var ett sätt för rederierna att komma undan kollektivavtal och betala så låga löner som möjligt. Girighet till sjöss så att säga. Panama har verkligen sina traditioner av att hjälpa de som vill slippa betala skäliga löner och skatt, det senare som Panamadokumenten avslöjat. Tänk att det är så jobbigt att behöva betala skatt och bidra till samhället. Men som av en tillfällighet så kommer dessa människor gärna hem till Sverige på ålderns dagar då de är sjuka och då kan de prisa den svenska sjukvården som de inte bidragit till. Nyligen såg jag i TV en åkare som intervjuades, han betalade mera i skatt än självaste Volvo. Panamaflagg var ordet!

RSS 2.0