Invasion

Under den senaste månaden har stan invaderats av sidensvansar. De kommer i stora svep och plundrar oxelträdens bär till synes med förtjusning. Från trädtopparna kan vi lyssna till deras spröda toner, som låter som silverbjällror. Senast vi hade en sådan invasion var i maj, då strömmingen gick till och kajerna i stan var fulla av folk och husvagnar. Annars får man gå tillbaka till 1721, då staden invaderades av ryssarna och allt utom kyrkan och den s k ryss-stugan brändes ner. En sådan invasion vill vi aldrig mera vara med om, även om det känn olustigt nu då Putin fått storhetsvansinne och låter både u-båtar och flyg stryka längs våra kuster. Annars går det gamla året mot sitt slut och den kyla vi hade vid juletid har nu fått vika för blidväder. Idag, årets sista dag, är det fyra plusgrader och det leder till mycket svår halka och säkert ben- och armbrott.  

Motsägelse

Herr Göran Hägglund KD säger att de förslag, som han själv kallar skarpa, angående flyktingmottagandet är en fortsättning på arbetslinjen. Märkligt minst sagt, eftersom samme Hägglund gjort allt i flera års tid för att med vårdnadsbidraget se till att föräldrar, läs kvinnor, ska kunna stanna hemma och ta hand om barnen. 

Kvällspromenad

Förlägger kvällspromenaden till östra hamnområdet, till det populära stråk som kommunen iordningställt och som om man vill leder stegen ända ut till Maln. Men nu är det kväll och ett lätt snöfall på morgonen har pudrat marken vit. Dagtid är det många som promenerar här men nu i kvällningen är jag ensam. Isen har lagt sig i den inre delen av fjärden, men längre ut är det ännu öppet vatten. Om jag vänder blicken in mot staden ser jag myriader av ljuskällor och från järnvägen hörs pinglandet som annonserar ett ankommande tåg. Högsta byggnaden i stan är fortfarnde kyrkan, vars vita fasad sträcker sig mot den mörka himlen. Mitt ute i fjärden skymtar dunkelt Kastellholmen, en kontrast till de starkt upplysta företag som etablerat sig på platsen. Uppe på Köpmanberget skymtar sångartemplet, som numera är övergivet sedan de flesta medlemmar i manskören gått hädan. Nedanför Köpmanberget ville alliansen bygga bostäder, men med den nya majoriteten i kommunen så vet man inte hur det blir. Då jag nått Värmeverket där skorstenen spyr ut ett moln av rök eller ånga vänder jag åter mot staden

KD:s hjälpande hand

Idag går KD ut med tre förslag som ska minska kostnaderna för flyktingmottagandet och SD tar tacksamt emot förslaget. Även M är delvis positivt till förslaget och FP ställer sig positivt avvaktande. Det här har man kunnat ana en tid, att alliansen håller på att luckra upp sin syn på SD och gå dem till mötes. Plöstsligt har det blivit viktigt att få veta kostnaderna för flyktingmottagandet, något som SD hittills predikat om för döva öron. Att gå SD tillhanda i frågan om kostnaderna för flyktingmottagandet är verkligen en björntjänst. Då har SD fått frågan dit de vill och kan hävda att de inte är ensamma om synen på flyktingar. KD, som anser sig vara ett parti med i grunden kristna värderingar har därmed lämnat en viktig del i sin syn på människor som lika mycket värda.

Förluster

Vi känner väl alla till att dagstidningarna är en krisbransch med stora förluster och där flera tidningar tvingats slå igen. Det verkar dock inte ha inverkat på mediakoncernernas toppchefer som tjänar miljoner enligt Kulturnyheterna. Förlust gör också flera skolföretag, där några står på konkursens brant, vilket självfallet kan drabba eleverna. Men det är inget som skolinspektionen får slå larm om, det finns inget lagligt stöd för det. Däremot tycks skolinspektionen få slå larm om så mycket annat, men inte då det gäller ekonomin som kan drabba eleverna mycket hårt.

Kontrast

I det som en gång var Frälsningsarméns lokaler i Hudiksvall har nu Hudiksvallsbostäder producerat nya lägenheter till ohemula månadshyror från drygt 5 000 för en etta till över 11 000 kr för en trea. Lägenheterna är procucerade med hög standard: ekparkett, snedtak och uteplatser m.m. Man kan inte låta bli att se kontrasten. Frälsningsarmén i stan, som bestod av ett fåtal personer brukade ibland stå på stan och spela sina låtar och samtidigt samla in pengar till behövande. I de lokaler där man hade sin bas producerar nu Hudiksvallsbostäder lägenheter där ingen av de som fick hjälp av Frälsningsarmén skulle ha råd att bo. Det är svensk bostadspolitik i ett nötskal.

VM-mössa

Det har blivit diskussion om den mössa som skidåkarna ska bära till Skid-VM i Falun i februari. Anna Haag, dalkulla, tycker att mössan alltför mycket påminner om Norges och borde inte mössan istället vara gul och blå, ty äro vi icke svenskar. Ledningen i VM svarar att mössan är Faluns färger och VM går ju i Falun och Dalarna och det måste förstås marknadsföras. Intressant, här står regionens intressen mot nationens och marknadens intressen över landets. Eller är det så att man inte tror på Sveriges skidåkare och därför vill låtsas vara norrmän för att få surfa på Norges skidframgångar?

Borgarklassens diskreta charm

Borgarklassen har återigen valt sida. Precis som i Weimartidens Tyskland, där borgarna föredrog nazister framför vänstern och hjälpte fram Hitler till makten, så har borgarna i Sveriges riksdag också valt sida. Hellre än att ingå ett samarbete med sossarna och miljöpartiet så valde man att ge SD ett oförtjänt utrymme att spela Allan. Taktiken är tydlig, man vill visa att sossarna inte är regeringsdugliga och att det då drabbar Sverige med regeringskris är av mindre betydelse. Kommer man nu då det blir nyval att fortsätta sitt istadiga förhållningssätt eller kommer man att försöka lösa upp blockpolitiken och nå lösningar som är till fromma för nationen? Eller tänker man börja flirta med SD? Det senare är alls inte uteslutet.

RSS 2.0