Fotboll och magisk realism

Precis som de sydamerikanska författarna Gabriel Garcia Marques, Borges och Isabel Allende gav oss den magiska realismen inom litteraturen så går Sydamerika nu också före då det gäller fotbollen. I VM har vi sett en ny typ av fotboll från de sydamerikanska lagen. Det nya består i ett nytt siffersystem: 5-3-3, det vill säga yttermittmittfältarna hjälper till mera i försvarsarbetet om så krävs och de tre centrala mittfältarna får större ytor att täcka upp, men också större frihet. Och till slut stärker man offensiven med tre forwards istället för som tidigare en eller på sin höjd två forwards. Det nya består också i att de offensiva spelarna utmanar sina motståndare mera. Det här är en fotboll som gynnar offensiven och blir roligare för publiken att titta på. Vi ser det också i att målsnittet ökat. Sydamerika går än en gång i bräschen precis som med den magiska realismen. Och nog tusan blir fotbollen också magisk.

Post midsommar

Nu går vi in i skedet efter midsommar. På SMHI:s hemsida ser jag att dagen blivit 2 minuter kortare. Huga! Snart är höstmörkret över oss. Jag går den gamla landsvägen. Noterar tistlarna, som nu reser sig stolt ur diket, nu är det deras tur att lysa i världen. Efter blomningen ser de minst sagt anskrämliga ut. Snart blommar också älggräs, renfana och rallarrosen eller rävrumpan som den också kallas. Träden har mörknat, mättade av klorofyll. Och fågellåten har så gott som tystnat. Bara sånglärkan envisas med sin drill högt uppe på sin himmelstråd. Men i trädgården har flugsnapparen bråda dagar. Ut och in i holken för att föda upp sina små. Den är sent ute tycker jag för den ska väl snart dra vidare söderut i en riktig långflygning. I hagen betar ungdjuren förnöjt. Jag har vid några tillfällen gett dem hivor av gräs och sedan dess kräver de mera så fort de ser mig. Det är inte alltid så bra att vara generös.

Rysshatet

Putins förehavanden i Ukraina har återigen väckt rysskräcken till liv. Plötsligt är nästan alla partier rörande överens om att försvaret måste stärkas. Ryssen har inte alltid varit hatobjektet nummer ett i svensk historia. Under medeltiden var det främst dansken som var det stora hotet och vi var i krig med vederbörande flera gånger om. Men i och med stormaktstiden ändrades förhållandena. Nu blev lilleputtlandet Sverige en maktfaktor att räkna med i Europa. Och de tyska barnen hotades med svensken för att hålla sig lydiga. Den svenska närvaron i Finland och Baltikum oroade förstås Ryssland och då Karl XII invaderade landet och ryssarna sedan hämnades hans framfart i Ryssland med att bränna ner flera städer i Sverige (bland annat Hudiksvall), så var ryssen huvudfiende. Så kom det sedan att bli ända tills att Sverige förlorade Finland. Hos många fortlevde dock hatet och många hoppade att den nye tronarvingen Bernadotte skulle slå tillbaka mot huvudfienden, men han riktade sig istället mot Norge. Nåväl, det lugnade ner sig ett tag, tills kommunisterna tog över och bildade Sovjet, då växte ryssfaran igen. Nu blandades kommunistskräck med ryss-skräck. Sovjets övergrepp mot Finland 1939 gjorde inte saken bättre: Finlands sak blev vår och många hoppades på att Nazi-Tyskland skulle tygla den store grannen i öst. Så blev nu inte fallet, utan hotet och skräcken för ett ryskt angrepp blev nästan ännu värre under det kalla kriget. I och med murens fall och Sovjets detronisering trodde man att ryss-skräcken var borta för alltid. Men så dök Putin upp och hans drömmar om en ny storhetstid för Ryssland. Och återigen fick rysshatarna kalla fötter.

SD har bestämt sig

SD har nu hittat rätt i sökandet efter partibröder i EU. Det blir en skön samling högerextremister som man ska samverka med. Eller vad sägs om en före detta korruptionsanklagad premiärminister i Tjeckien, ett litatuiskt parti Ordning och rättvisa (man undrar vilken ordning och rättvisa?) som är för dödsstraff och som vill stoppa homoäktenskap samt en nyligen avhoppad politiker från Front National. Att han hoppat av tyder väl på att han är ännu extremare åsikter än Fronten. SD:s medlemskap i gruppen var dock ifrågasatt på grund av dess nazistiska förflutna. Men en avbön från SD lämnade dörren öppen. Gruppen kallar sig Frihet och demokrati i Europa, men vilken frihet och demokrati man vill ha är väl inte så svårt att gissa. Man är emot EU och Euro-samarbetet så vad man ska nyttja parlamentet till är också klart, som en talartribun för att bekämpa EU och kämpa för nationalism, det vill säga det som orsakat två världskrig i Europa.

Nordanstig klättrar, Hudiksvall tappar i miljöranking

Nordanstig som brukar vara sämsta hälsingekommun i alla undersökningar gör ett remarkabelt hopp i tidningen Miljöaktuellts ranking av miljön i kommunerna. Från plats 287, tredje sämsta i landet, tar man klivet upp till plats 135. Ett rejält skutt med andra ord. För Hudiksvall ser det sämre ut, kommunen som ska bli en av de tjugo bästa i landet 2020, tappar placeringar och är nu sämre än Nordanstig och näst sämst i landskapet. Det tycks inte oroa kommunalrådet Kåge Wallner mp speciellt. Han tycker inte resultatet är nedslående, vi ligger ju i mitten säger han. Jaså, hade man inte högre ambitioner än så tycker vän av ordning. Hudiksvall är till på köpet medlem i Sveriges ekokommuner, hur man nu kan bli det. Köper man medlemskap eller...) 

Bäst och sämst

Finland har de mest nöjda lärarna enligt en undersökning som presenteras idag. I Sverige däremot är lärarna inte alls nöjda varken med situationen på sin arbetsplats eller med lönen. Norge ligger mitt emellan. Hur danska lärare har det framgår inte. Finland visar ju också bra resultat i Pisa-undersökningen medan Sverige bara dalar. Men på ett annat område är kanske Sverige bättre eller i varje fall mera humant. Och det gäller enkönade äktenskap. I Finland har man röstat nej till sådana äktenskap, medan de är tillåtna i Sverige. Alltid något, sa fan då han såg Åmål.

RSS 2.0