Allemansrätt och växtvärk

Så här i sommarens sista skälvande dagar går en centerpartist Stefan Danielsson ut och vill debattera allemansrätten. Bakgrunden är de förhållanden som de utländska bärplockarna råkat ut för, men för Danielsson är inte det som är det viktigaste, utan han vill skydda naturen från förstörelse. Våra marker tål inte den belastning som de utländska bärplockarna utgör. Att skogsmaskiner skövlar våra marker och skapar gigantiska kalhyggen och djupa sår i naturen bekymrar inte Danielsson, däremot människor som kommer hit för att få ihop till sin försörjning. 
Sedan hör vi och läser om Tillväxtverkets personal som levt loppan på skattebetalarnas bekostnad. Spa-behandling, lyxmiddagar som bokförts som seminarier m m. Tala om kreativ bokföring! Är det det här som kallas innovativa lösningar av näringsministern? Och alla verkar upprörda så här i efterhand, näringsminister, generaldirektör och fack. Men hur är det med kontrollen, ingen verkar ta något ansvar. Tillväxtverket borde byta namn till Växtvärket!

Hösttecken

Sommardagarna bjuder ännu på värme och sol, men tecknen på den annalkande hösten blir allt tydligare. Dagsljuset äts varje dag upp bit för bit av mörkret, som är utan pardon. I trädgården mognar bären, hallon och svarta vinbär, medan jordgubbarna redan gjort sitt. Den som lyssnar kan också höra hur morötterna växer till under nattens timmar. Löken sväller och bönor och sockerärter och bondböna skjuter stolt i höjden, trots en besvärlig början. I skogen mognar blåbären och vi tar cykeln och samlar i ladorna för kommande tider. Varje morgon samlas nu åter gässen i stora flockar på gärdena, till bondens förtret. De småpratar och kommunicerar som skvallerkäringar, men det är omöjligt att begripa vad konversationen går ut på. Korpen gör några slag över byn, slår sig ner på den fallfärdiga ladan och ropar. Vad vill den säga? Jag gör en cykeltur i kvällningen. Inleder på Hornslandsvägen med fara för livet. Tar sedan av mot Östanbräcksranchen, där hästarna står i hagarna och betar. Det ser fridfullt ut till skillnad från på vårvintern, då de står blickstilla med nosarna vända bort från vinden. Solen är på väg ner och kastar sina gyllene strålar mot husen. Vid vägkanterna har tistlarna blommat över, deras blomkorgar som lyste grannt för bara en dryg vecka sedan är nu gråa och trista, ett ytterligare vittnesbörd om höstens ankomst....

En råbocks vedermödor

Söndag förmiddag. En råbock sprintar med graciösa språng förbi tomten på väg mot skogen. Hejdar sig då han möter korna på bete i den tänkta riktningen. Ser ut att bli ställd, söker en annan väg, närmare den fallfärdiga ladan, men där spärrar gässen vägen. Bocken ser ut att bli förvirrad, sänker huvudet, lomar sakta iväg åt den gamla landsvägen till, kliver ner i diket och korsar vägen. Försvinner in bland snåren, stukad....

Hornslandsvägen

Trafiken på Hornslandsvägen är intensiv så här på sommaren. Turister, sommarstugeägare och fastboende passerar i en jämn ström både till och från stan. Jag räknar till sex bilar i minuten. Hastigheten genom byn är nedsatt till 50 km i timmen, men få håller den hastigheten. Jag hämtar tidning och post med fara för mitt liv känns det ibland som. Speciellt korsningen med gamla landsvägen är livsfarlig, här är det smalt och dålig sikt. Men de flesta förare blåser bara på, som om inget kunde hända. Det har varit ett par intermezzon här och jag bara väntar på den första olyckan. Polisen visar sig sällan här ute på landet, om de ville förstärka sin kassa vore det en smal sak, men intresse tycks saknas. På den gamla landsvägen har de boende gjort gemensam sak och satt upp blomlådor med jämna mellanrum för att få bilisterna att sänka farten. Skillnaden är att de ansvarar för vägen. Hos oss är det Trafikverket eller kommunen som bär ansvaret och de har, verkar det som, inget ansvar.

Ramadan lyft för svensk handel

Ramadan, den muslimska fastemånaden, har blivit ett jättelyft för svensk handel uppger DN. Handeln kommer i år att spränga miljardvallen i omsättning. Det kan ju synas lite motsägelsefullt att fasta ger upphov till kommers. Men fastetiden gäller bara när solen är uppe. På kvällen och senare ordnas med stora kalas och släktingar och vänner bjuds på mat. Kanske SD borde bjudas, så man kunde få se vad den muslimska invandringen kan betyda och att den inte bara betyder kostnader för samhället.

Framtidsscenario

I den ekonomiska krisens spår går städer i USA nu i konkurs. Är det ett framtidsscenario som kommer att upprepas i vårt land, då vi ofta följer USA tätt i hälarna i många olika sammanhang? I Scranton, en stad i Pennsylvania med 76 000 invånare har polis och brandmän fått se sina löner kapade till mininiminivå, dvs 50 kr i timmen. Det här är ju något som även partier i Sverige förespråkat för t.ex. för ungdomar för att komma in på arbetsmarknaden. Stockton i Kalifornien med 300 000 invånare är ett annat exempel. Här har utgifterna under tre år kapats med 90 miljoner dollar eller cirka 700 miljoner svenska kronor. Det har skett genom att dra ner på utgifter för hälsovård, sparka 40 procent av alla anställda i staden samt sänka pensionerna. Det hjälpte ändå inte, utan man fick försätta sig i konkurs. Metoden att försöka ta sig ur krisen är tydlig, det är att sparka pesonal, kapa löner och pensioner och höja avgifter t.ex. för sophämtning. De som nu framför allt drabbas är industrisamhällen med hög arbetslöshet och en åldrande befolkning och sjunkande skatteintäkter. Är inte detta något som också vi i Sverige är på väg mot?

Högsommarläge

Sommaren har gått in i sitt högsommarläge. Jag avläser den vid dikeskanten på den gamla landsvägen. Älggräs, rallarros, renfana prunkar i dikesrenen. Tistlarna paraderar som soldater raka i ryggen och korpen låter höra sitt ödesmättade läte. Sommaren kom till slut, är nu på högvarv och kvällarna kommer med kyla anande om höst. En ovanligt varm dag uppenbarar, ja verkligen uppenbarar sig så jag hajar till, en svart huggorm på grusgången. Jag gör det man inte bör göra slår ihjäl den, ty med barnbarn springande på gården vill jag inte ha någon huggorm på tomten. Inte nog med det, då jag röjer bland hallonsnåren, blir jag angripen av getingar. Upptäcker snart deras bo, en präktig getingbilla av en tennisbolls storlek. Drar mig så sakteliga tillbaka och försöker komma på hur vi gjorde för flera år sedan, då vi tog bort ett getingbo, då också bland hallonbuskarna. Låter det bero och kontaktar istället Anticimex. En man van vid att bekämpa skadedjur dyker upp sprejar någon vätska på getingarna och tippar sedan getingboet i en plaskasse och tar med det. Vad han sedan gör med det förtäljer inte historien. Men högsommaren bjuder på ett och annat kan jag konstatera.

Fas 3 och utanförskapet

I Uppdrag gransknings skildring av Fas 3 berättar Karl Erik hur han gått från plusjobb hos Skogsvårdsstyrelsen för ett antal år sedan till samma jobb i Fas 3, men med 2 000 kr mindre i månaden. Flera andra av deltagarna vittnar om det missnöje de känner med meningslösa jobb. Fas 3 har blivit en förvaringsplats för dem som inte passar in på arbetsmarknaden. Det känns inte som om de kan ta sig ur detta, som om det blir deras lott i livet. Kanske kan en och annan få ett jobb tror en nationalekonom som intervjuas i programmet, men för flertalet är det en utopi. Alliansregeringen gick till val på arbetslinjen, att skaffa fram "riktiga" jobb, resultatet ser vi nu. Det utanförskap som man skröt om att bryta har bara permanentats. Uppdrag granskning visar också hur myndigheterna försöker dölja verkligheten, hur man sekretessbelagt offentliga handlingar, hur man förnekar sina egna rapporter, hur man helt enkelt ljuger. Reportrarna har därför tvingas gå bakvägen och sökt upp de drabbade, vilket egentligen ger större tyngd åt det som de har att säga. För dem som befinner sig i Fas 3 är det en skam och en vanära, de känner sig kränkta och vill inte så gärna berätta. Fas 3 har alltså också blivit något skambelagt, något att skämmas för att man deltar i.

Exemplet Vällingby

För några dagar sedan såg jag Anders Wahlgrens dokumentär om Vällingby, framtidsstaden byggd på 1950-talet. Nu ser jag om den på Svt play. Det som frapperar en är att förorten blir som en modell för hur det gått med folkhemsbygget. Vällingby stod som symbol för framtidsandan, det samhällsbygge som skulle komma i Sverige efter kriget. De unga arkitekterna fick fritt spelutrymme då förorten skulle formas. De skapade en stad som vann intresse långt utanför Sveriges gränser med en ny spännande arkitektur och ett nytt socialt tänkande. Staden byggdes med tanke på barnfamiljerna, den kallades ABC-staden, där bokstäverna stod för arbete, bostad, centrum. Förorten skulle inte bli någon sovstad, utan arbetsplatser och butiker skulle finnas och närheten till huvudstaden etableras genom den nya tunnelbanan. Många barnfamiljer flyttade också hit och det fanns mycket att ta sig för, olika aktiviteter anordnades. Det fanns en speciell Vällingby-anda vittnar dokumentärfilmaren Tom Alandh om, som kom dit som elvaåring. Nu tycker den uppväxande och rätt så blaserade ungdomen, att det inte finns något att göra, och man söker sig in till huvudstaden. Förfallet har också gått långt. Flera av fontänerna på det stora torget, påminnande om en italiensk piazza, fungerar ej. Vällingehus, som var en fin restaurang och konsertlokal, och som till och med lockade gäster från huvudstaden, står tom och den påkostade inredningen från 50-talet har rivits. Mosaiken på kulturhuset Trappan rasar, ett talande exempel på förfallet. De industrier som till en början flyttade till området har försvunnit och industriområdet är i stort sett öde. 40 procent av arbetstillfällena har försvunnit. Området håller på att förvandlas till en kåkstad. Invånarantalet har minskat till hälften och en tredjedel av befolkningen är pensionärer. Olika lösningar för att rusta upp förorten har diskuterats i mer än tio år, men i stort sett ingenting har hänt. Som vanligt finns det inga pengar. Det enda konkreta förslaget tycks vara att glasa in två gator för att göra det bekvämt för kunderna. Ty numera är vi ju kunder inte medborgare, ett uttryck för den kommersialisering som tycks döda allt vad samhälle heter. Vart den folkhemstanke om gemenskap, omtanke och solidaritet och att bry sig om varandra tagit vägen framkommer tydligt i dokumentären om Vällingby.

Fågelstiltje

Vart tar alla fåglar vägen sedan de fått ungar funderar jag sedan det blivit allt tystare runt gården. Flugsnapparparet som var intensivt verksamma med att mata ungarna i en av holkarna är spårlöst borta sedan vi återkommit från vår resa söderut. Och pilfinkar och gråsparvar syns inte heller till. Och sånglärkan har tystnat och storspoven och tofsviporna. De enda som märks är björktrastarna, som beträder gräsmattan och lägger huvudena på sned och lyssnar efter mask, såvida inte någon försöker stjäla en jordgubbe i den inhägnad vi byggt. Kvar är också kajflocken med en och annan kråka och måsarna som hungrigt skriker. Igår dök en talgoxe upp, var det ett hösttecken, kanske trodde den att ruskvädret tydde på höst. För höstlikt har det varit de tre senaste dygnen med regn och åter regn.

Besök i kyrkbyn

Kyrkbyn dåsar i solen. Minns kanske sin storhetstid, då den var socknens centrum. Då präst och kyrka hade makt och sockenstämma och skolstyrelse bestämde. Nu är den tiden förbi, saknad av ingen får man förmoda. Byn hade post, affär och sparbank. Från sparbanken kom varje år en tunnhårig man och visade film för oss i utkanterna av socknen. Gjorde samtidigt reklam för sparbanken. Eken och Lyckoslantens Spara var den tidens trygghetssymboler. Men odågan Slösa vann och härskar idag oinskränkt. Var Spara håller hus är tveksamt, kanske har hon emigrerat. Nu finns bara en rostig skylt kvar på Sparbankshuset och posten och affären är nerlagd sedan länge. Kvar finns centralskolan, där jag gick ett par år. Och min folkskollärares gravsten hittar jag på kyrkogården. Han var en bondson från Yxered, som fått möjlighet att studera till folkskollärare. Han var en duglig lärare, intresserad av sport och han uppmuntrade mig att tävla. Då han någon blev arg kunde man följa ilskan på hans hals. Den verkade som en barometer, om det röda nådde huvudet var fara å färde. Ofta räckte det med att färgändringen nådde halsen och klassen blev lugnare. Kvar finns också ålderdomshemmet Sundsgården, dit de gamla och brutna förpassas. Sundsgården ligger på en kulle ovanför sjön Hjorten och med utsikt mot kyrkan och kyrkogården. Sundsgården är sista anhalt innan det oundvikliga. Sundsgården invigdes 1954 av dåvarande kungen Gustav VI Adolf. Jag minns hur skolbarnen socknen runt utkommenderats för att vifta med flaggorna och ta emot kungen. Nu är ålderdomshemmet slitet och glansen från förr borta. Kyrkogården tycks vara det enda i byn som expanderar. Nu har den utökats med ett nytt område för de som väljer kremering, vilka blir allt flera. Är vi på väg tillbaka mot hedendom och kyrkan följer med? På kyrkogården läser jag både bekanta och obekanta namn. De namn jag känner igen återkallas i mitt minne. Jag kan se dem framför mig i de situationer jag såg dem som levande. Den urstarke brädgårdsarbetaren som rodde sin eka, så att den såg ut att sväva i luften. Den harige sågverksarbetaren som smet undan i lönndom för att kunna tjuvröka för sin fru. Min fräknige skolkamrat som var så duktig i matte, men som hudcancern alltför tidigt lade i graven.

Hemmavid

På hemmaplan igen. Gräset decimeterhögt efter bara en veckas bortovaro. Det blir att sätta sig på åkgräsklipparen direkt. Annat har också dragit iväg. Jordgubbarna börjar få en röd nyans. Lökblasten och morötterna har stuckit iväg. Grannbonden kör i skytteltrafik. Gödsel eller vad det nu är skeppas ut. Ängarna slåttas. På vägen ringlar biltrafiken ut mot Hornslandet. Det är semestertider. En del har myckt att bestyra, andra ligger på stranden och solar. Jag är kaninvakt. Sitter och läser John Le Carrés Mullvaden som Tomas Alfredsson gjort film av, medan kaninen skuttar omkring, till synes tillfreds med tillvaron. Han är på grönbete, bor annars i huvudstaden. Hälsar på min andra dotter och svärsonen och barnbarnen Liam och Melker. De har skaffat stuga i Lakbäck. Lyssnar till havet som häver sig i kvällningen. Knotten är elaka och vi söker oss inomhus. På morgonen kan de se solen stiga ur havet. Vilken urtidsscen!

En vecka på väg

Några dagar hos mor i kriskommunen Västervik. Vi hjälper henne att komma tillrätta efter två månaders barackliv på grund av stambyte i hennes lägenhet. Meningen var att hon skulle bo där i tre veckor, men så utbröt en strejk bland rörmokarna och hennes sejour i baracken förlängdes med mer än en månad. Västerviks Tidningen gjorde ett reportage om henne, "90-åring tvingas bo i barack". På fotot i tidningen såg hon ut att ha gott om plats, men nu när vi såg hur det var i verkligheten, insåg vi hur trångt hon haft det. Och varmt. Vi brukar ha daglig kontakt och nu fick hon varje dag ta en promenad mellan baracken och lägenheten för att vi skulle kunna ringa varandra. Jag hörde med föreningen om man inte kunde tänka sig någon kompensation för henne. Men nej. Hade hon inte haft det bra och hon hade ju i alla fall tak över huvudet, löd svaret. Men hennes vistelse förlängdes ju med flera veckor invände jag. Nej, jag tycker att hon blivit piggare, sa föreningens ordförande. Att promenera mellan baracken och lägenheten har bara gjort henne gott, tyckte ordföranden. Vi hann inte med att se mycket av stan den här gången. Sommarturisterna var dock på plats och fyllde gator och uteställen. Åtvidaberg gästspelade mot ett kombinerat lag från Västervik och vann med 4-0, nästan 2000 personer på Bökensved, den gamla arenan där jag spelat fotboll i min ungdom. På tisdagen var det speedway, Västervik mot Vargarna, Västervik vann i det sista heatet och avgjorde. Men jag orkade varken se fotbollen eller speedwayen, var för trött efter en dag med städning och fönsterputsning. En av dagarna for jag med mor till kyrkogården i Hjorted. Vi planterade några växter vid graven och köpte sedan var sin glass i ortens enda butik, som var öde så när som på föreståndaren. Kyrkbyn såg ödsligare ut än någonsin. Fy, för att bo här, sa min mor. Mellanlandning i Stockholm på vägen ner och vägen hem. Mycket trafik på nedresan, många tycktes ha startat sin semester. Knappt vi fick en parkeringplats på raststället Stavsjö. Vid Söderköping det obligatoriska stoppet då många resenärer är på väg. Tog oss nästan en halvtimme att komma igenom stan. I Stockholm tog vi med oss Elliot till Lasse i Parken för en fika.

RSS 2.0