Partisymbolen

SD:s partisymbol är ju blåsippan. En något märkligt vald symbol för blåsippan förbinder man väl mest med skönhet och skörhet. Dess färg är mycket nyckfull, kan skifta snabbt och tar man in dem och sätter dem i en vas, så bleknar de fort. Kanske är det därför som SD valt den. Det visar sig att det man trott om blomman stämmer inte och så är det också i SD:s fall. Men i ordet finns också sipp, som enligt Akademiens ordlista betyder tillgjort fin eller sedesam. Och det stämmer ju ganska bra in på SD, eller hur? Från ett brunt förflutet har man ansträngt sig att bli någorlunda fina, klätt sig i kostym och slips. Så gjorde för övrigt även Hitler då han kom till makten. Men hur man än klär sig eller beter sig så lyser klorna fram därbakom.

Nedlagt

Igår kväll då jag var på väg till en föreläsning på biblioteket så passerade jag den fabrik där jag förnötte 5 år av mitt liv. Förnötte är nog rätt ord för jag trivdes inte speciellt bra, även om det fanns några arbetskamrater som jag gillade och som man kunde språka med. Då hade fabriken en arbetsstyrka på mellan 4-500 personer, tror jag. Nu är den i stort sett tömd på folk och maskiner. Det mesta av tillverkningen är flyttad till Polen. Det lär vara kvar en avdelning för utveckling av produkten och så ett måleri. Nu passerade jag som sagt den stora fabriksbyggnade som ruvade dystert i skymningen precis som om den sörjde sitt tidigare liv, då det var liv och rörelse mest hela dygnet.

Konserverad gröt

Tänkte på Peter Olrogs melodislinga Kom och köp konserverad gröt idag då jag besökte apoteket. Jag skulle ha tandtrådsbyglar men blev stående overksam då det fanns fyra olika förpackningar och tre av dem utgavs sig vara de som var störst och sålde mest. Här måste någon fara med lögn tänkte jag, men höll mig ändå till originalet, fast det var bara det att det var två av dem som utgav sig för att vara original. Hemkommen låg en broschyr med tidningen buffé som erbjöd Jeepen Willy, dock i miniformat för bara 39 kr. Men det som stötte mig var texten där det stod att jeepen befriade Europa. Det tror jag nu inte, men någon falsk blygsamhet fanns här inte. Om man ändå lagt till som var med om att befria Europa så hade jag kanske köpt jeepen. Men nu icke!

Mod

Igår kväll bänkade jag mig framför TV för att se två fotbollsmatcher. Först ut var U21- laget mot Estland i ett EM-kval. Det var en härlig stund med fantasirik fotboll från det svenska U21-laget som krossade Estland med 5-0. Laget bjöd på en fotboll med fart, fläkt och finess. Efter det såg jag det svenska herrlandslaget mot puttenationen Liechtenstein. En sömnig tillställning där Sverige till slut kunde vinna med 2-0. Här var det mesta att känna igen, både spelare och spelet. Till slut vågade den "modige" förbundskaptenen byta in Oscar Lewicki och John Guidetti, två tidigare U21-spelare, de fick väl ungefär en kvart var. Hamrén efterlyser mod hos sina spelare, men hur modig är han själv?

Det litterära reportagets uppgradering

Genom att tilldela Svetlana Aleksijevitj nobelpriset i litteratur så erkänner Svenska Akademin det litterära reportagets status som litteratur. Något som hade varit otänkbart längre tillbaka i tiden. Jag tänker på en journalist som Gitta Sereny som gjorde flera djupintervjuer med ledande nazister som Albert Speer och Franz Stangl, kommendanten i dödslägret Treblinka. Hon hade givetvis varit värd ett nobelpris, men fick det aldrig. Även Ryszard Kapucinski var en tänkbar kandidat till priset, men inte heller han fick det. Att Svetlana Aleksijevitj får det är naturligtvis glädjande och rättvist, men hon har många föregångare att tacka för det. Fast som Saria Danius sa så har hon utvecklat det litterära reportaget vidare. Känslor och kvinnor får en större plats i hennes reportage. Att hon dessutom kommer från ett land som Vitryssland är också viktigt, eftersom det är ett land som styrs av en diktator. Hoppas priset kan bidra till en bättre utveckling i landet och till att Svetlana Aliksijevitj får mera utrymme i offentligheten.

Ojämlikhet

Du och jag är ju mycket påpassade och redovisningsskyldiga för varenda krona till skatteverk och myndigheter om vi ska söka bidrag. Så är icke fallet med de kungliga. Trots påpekanden från revisorer så är kungafamiljens apanage inte transparent, det vill säga man kan inte se vad det används till i detalj. Nu stundar stora utgifter för dop och restaurering av lägenheter och hur mycket av apanaget används till detta? Eller är det ytterligare skattemedel som bekostar detta. Om det får vi inget veta.

Kungabekymmer

Kungen våndas över alla dessa prinsar och prinsessor som föds. Han börjar tycka att det tär på kungakassan. Enligt media så var monarken emot dopet av prins Nicolas, men fick ge med sig då Svt och Madeleine förmodligen ville ha dopet sänt i TV. Om några månader är det så dags för Victoria att föda en ny prins eller prinsessa och då måste det väl till ett dop igen. Och så kommer säkerligen Sofia också att bli gravid och vi får ytterligare en prins eller prinsessa. Man får förstå att monarken tvår sina händer. Men det finns en lösning på problemet och det är att kungen abdikerar och utropar republik.

Mankell

Så nås vi av meddelandet att Henning Mankell avlidit i sviterna av sin cancersjukdom. Hörde intervju med honom för ett drygt år sedan och då hande han fått cancerbeskedet, men hade gott hopp om att övervinna sjukdomen. Men så blev det nu inte, sjukdomen vann. Jag läste flera av Mankells deckare på 1990-talet. Han var ju något av en föregångare till deckarboomen som kom sedan. Böckerna om Wallander är ju inte bara spännande, utan innehåller mycket samhällskritik. Mankell förutsåg många av de samhällsproblem som skulle komma. Men han var också pjäsförfattare och har skrivit flera ungdomsböcker. Inte minst engagerade han sig i Ship to Gaza. Med honom har en medkännande och samhällskritisk person försvunnit. Men hans böcker finns ju kvar.

Motstridigt

USA är ett motstridigt land. Här får var och en fritt bära ett vapen för sitt personliga skydd. Och det har som nu lett till att en 26-åring välförsedd med vapen gått in på en skola och skjutit ihjäl omkring tio personer och skadat sju. De amerikanska vapenlagarna är oerhört liberala, trots att de missbrukats tid efter annan. Lagarna stiftade ju under en helt annan tid, men det verkar inte bekomma de som fortfarande förespråkar dem. Samtidigt som denna frihet finns så är säkerhetsföreskrifter och kontroller till exempel vid flygplatser oerhört rigorösa. Där litar man inte på människor, men då det gäller de egna invånarna har man obegränsad tilltro som det verkar.

Vad vill Putin?

Nu i dagarna bombar ryska bombflygplan mål i Syrien. Vilka mål kan man fråga sig? Islamiska staten? Kanske. Nej det verkar som om man är mera angelägen att bomba de grupper som står emot Assad. Att syftet är att stödja honom inför eventuella förhandlingar, att ge honom en stark position. Assad är en krigsförbrytare som har blod på sitt samvete. Han för krig mot sin egen befolkning, som flytt i miljontals och som nu förorsakar så stora problem också i Europa. Hur kan Ryssland då stödja en sådan person? Ja, det har man gjort länge, både med vapen och säkert också med goda råd. Putin vill ha inflytande i regionen och Assad är hans man. USA och FN vill ha bort Assad, men verkar inte veta hur man ska bete sig. Ryssland har därmed fått ett övertag i spelet bakom kulisserna. Nu får även civila plikta med sina liv, då ryskt flyg bombar. Det är ömkansvärt det vi bevittnar. Putin är en spelare precis som Hitler. Han iakttar noga västs reaktioner och försöker hela tiden att tänja gränserna. Vad blir hans nästa drag?

RSS 2.0