Ett dåligt skämt

En moderatpolitiker i Oskarshamn har skrivit ett skämt på facebook om Utöya och de döda ungdomarna. Han skriver att han gick ner till viken för att bada och såg då att den var full av döda ungdomar i brei-viken. Nu tvingas han avgå och tar också avstånd från det dumma skämtet. Men man undrar ändå med talesättet: varav hjärtat är fullt talar munnen.

EU-valet och Gävleborg

Gävleborgs län är ett län van att utmärka sig negativt. Så och nu i EU-valet. Inte nog med att länet var sämst på att rösta av alla län, utan här har SD fått så många röster att länet intar fjärde plats i antalet SD-röster. Beklämmande! I Hälsingland är det än värre. I Nordanstig, Ljusdal, Bollnäs och Söderhamn är SD det näst största partiet och i Hudiksvall och Ovanåker är det det tredje största partiet. I Nordanstig har partiet fått 15 procent av rösterna och i Bollnäs 14,3 procent. I vissa områden som i Svågadalen har partiet fått 20 procent. Det är en skrämmande utveckling för den som håller på demokrati, öppenhet och en human flykting- och invandringspolitik. Orsaken till SD:s framgångar är säkert flera. Invandrarhat, EU-kritik, allmänt missnöje med etablerade politiker etc. EU-valet bekräftar bara att människor inget lärt av historien och att utbildningsnivån i Gävleborg är låg.

Gråväder

Så var högsommarvärmen över för den här gången. I går kväll brakade ett åskväder igång och tog med sig värmen någon annanstans. Före det var vi på kosläpp i granngården och då var det soligt och hett. Massor av folk hade samlats, gamla, medelålders, barn och hundar för att se korna släppas ut på sommarbete. Innan kosläppet gick vi tipsrunda och grunnade på hur många liter vatten en ko dricker på ett dygn och mycket annat. Klockan 11 var det dags för dagens höjdpunkt då de 140 korna kom utrusande och med krumsprång och råmanden annonserade sin belåtenhet att få komma ut efter flera månader i lagården. Dock måste de ha fått en riktig kalldusch på kvällen när naturens krafter sprang lös och ett häftigt skyfall svalkade av deras glädje. Åskvädret lämnade efter sig ett gråväder och en temperatur som föll med gott och väl tio grader. Det kändes som om man behövde ta på sig mössa och vantar igen, då hustrun min och jag promenerade till vallokalen på Björkberg för att göra vår plikt och rösta i EU-valet. Vallokalen öppnade åtta och vi var där en dryg timme senare och var då de enda röstande. Om det säger något om valresultatet så lär det inte bli något vidare. Men kanske hade många förtidsröstat och eftersom det var söndag så kanske många är sena i startgroparna. Nu har det till råga på allt börjat regna. Resten av dagen får nog bli inomhus med en god bok.

Försommartur på cykel

Efter lunch tar jag cykeln och gör en tur via de östra stadsdelarna ner till hamnen. Jag passerar den så kallade rysstugan, som enligt sägnen är det enda förutom kyrkan som finns bevarat efter ryssbranden 1721. Stugan skulle ha blivit skonad på grund av att en rysk kapten fattade tycke för en vacker kvinna. Fan trot, som Rellingen sa. Historien är ändå tänkvärd för hur ska väst kunna beveka den maktsugne Putin? Ska man skicka dit ett harem med vackra kvinnor kanske. Rysstugan för numera en undanskymd tillvaro bakom ICA-butiken på öster. Så det är nog inte många som hittar den. Stadens styresmän bryr sig väl inte, de är föga intresserade av gammal historia och kultur. Man har nog med att profilera staden och försöka göra kommunen till den bästa i Sverige till 2020. Nåja, gladast är den väl i alla fall i och dessutom med jävligt stort hjärta, så det så. Jag tar vägen via Värmeverket, där doften av spån och bark slår emot mig. Det är en angenäm doft som påminner om sågverket där jag växte upp. Och hellre spån och bark än olja, som verket nu eldas med. Så kör jag in på den nylagda cykel- och gångbanan som leder ner till hamnen. Här måste jag berömma kommunen för väl utfört arbete. Utmed vägen finns bänkar och bord för de som vill fika och se ut över fjärden. Nedanför Köpmanberget har en cirkus, Brazil Jack, slagit upp sitt enorma tält. Här ska bli cirkus för de hågade. Hade barnbarnen varit hemma hade vi nog kunnat gå dit. Nere vid hamnen har man rest byggnadsställningar för kommunen tänker måla om de gula magasinen. Nog för att de behöver målas, men hade det inte varit bättre att börja med att åtgärda grunden, vilket många tycker. Utanför Hudik Järn är jag nära att krocka med en backande bil, men lyckas gira undan. Jag hann inte ens bli rädd. Sedan åker jag förbi Sportparken, där ungar som tycker om extremsporter fått sitt lystmäte. Man har dock upptäckt att där inte finns mycket att göra för flickor. De sysslar nämligen inte med brädåkning och sparkcykling. Jag passerar färgbutiken och följer vägen mot Malnbaden. Strax före Fina-macken viker jag av hemåt till en gräsänklingstillvaro. Frun är nämligen på Hölick, där hon ska bli firad av sina kolleger då hon nu går in i pensionslivet.

Räknemissen

Genom PISA har vi fått veta att svenska elever är dåliga i matematik. Kanske har några av dessa forna elever fått jobb på Trafikverket. För igår fick vi veta att verket räknat fel på 20 miljarder, genom att bara räkna kontakledningar åt det ena hållet. Ajdå åker tågen tur och retur, det hade vi ingen aning om. Trafikverkets chef Gunnar Malm framträder men verkar inte över hövan bekymrad. Kanske är han luttrad vid det här laget. Infrastrukturministern visar sig i TV och förklarar att regeringen minsann satsat på järnvägen som ingen annan. Synd bara att det inte märks!

Sommartider

Nu har göken avhörts några dagar, så nu måste det väl vara sommar. Jag har också sett en svala och i en av holkarna har flugsnapparen inrättat sig med sin kona. Vi har också satt lök, morötter, rödbetor, pärer m.m. Och på lördag har grannen, bonden, kosläpp. Och SMHI lovar rekordtemperaturer, det ser alltså lovande ut.

Komiskt

Kandidaterna till EU-parlamentet blir allt äldre och folkpartisten och EU-ministern Birgitta Ohlsson tycker att det är ett demokratiskt problem. Det känns faktiskt lite komiskt då man vet att den äldste kandidaten till EU är folkpartist (Marit Paulsen 74 år). Kanske borde Birgitta Ohlsson börja med att städa framför egen dörr innan hon uttalar sig om vad andra ska göra.

Alliansens sorti?

Är det alliansens sorti vi bevittnar dessa dagar. En näringsminister som inte kommer till KU, men som uppträder i Aktuellt utan att kunna ge svar på det som alla vill veta. Här har talats om att ta ansvar och ha ordning på finanserna, men att kasta bort skattemiljarder på en affär som tydligen bara hon kände till låter som en saga och är väl det också. Egentligen har hon ju redan i en intervju för ett år sedan sagt att hon informerat regeringen men nu håller hon tand för tunga. För att skydda statsministern? Det här är en pinsam historia som förhoppningsvis slutar med alliansens snöpliga sorti. Affärer som Toblerone och Juholts bostadsaffärer är som en bris i jämförelse med den här soppan. Att gruvfacken kräver Mauds avgång i LKAB:s styrelse är det minsta man kan begära. KU:s prickning är som en fis i rymden. Skadestånd borde man kunna kräva för den slarviga hanteringen av Nuon-affären som hon gjort. Hade hon varit kvar som minister hade man så klart krävt hennes avgång.

Lex Olofsson

Maud Olofssons eftermäle kommer sannolikt att bli lex Olofsson. Det vill säga en sorts lag som föreskriver hur man inte ska agera vid statliga företagsköp. Näringsministern somigår kväll uppträdde i Aktuellt utan att kunna svara på den enda fråga som svenska folket och intervjuaren ställt: var statsministern informerad om affären eller inte. Istället idisslade hon frågan om konstitutionsutskottet gjort rätt eller inte. En fråga hon kunde besvara utan anmärkning. Det var ett pajaseri utan motstycke. Vad hade hon i Aktuellt-studion att göra frågar man sig, då hon inte kunde komma till KU. För där kunde hon ju ha framfört sin monolog lika bra. 

Björklunds skygglappar

Jan Björklund utbildningsministern som hellre talar än tänker visade i debatten med Jonas Sjöstedt att han inte tar till sig besvärande uppgifter. Att OECD just konstaterat att inkomstskillnaderna ökat snabbast i hela området var inget som bekymrade herr Björklund. Han valde att istället tala om IKEAs grundare som flytt landet på grund av förmögenhetsskatten. Då Jonas Sjöstedt (v) presenterade fakta som visade hur skillnaderna mellan fattiga och rika ökat i landet viftade Björklund bort det med att alla blivit rikare och att Sverige har Västerlandets starkaste ekonomi. Hur många sagor tror egentligen Björklund på i sin iver att försvara den eländiga allianspolitiken. Han anklagade också Sjöstedt för att hellre vilja bekämpa rikedom än fattigdom. Det är svårt att begripa herr Björklunds logik ibland förutom att anklagelsen är ogrundad. Sjöstedt vill ju beskatta de rikaste mera och det betyder väl att ojämlikheten minskar eller... Idag presenterar så Sifo en undersökning som visar att 70 % av svenskarna vill att inkomstskillnaderna ska minska. Sju av tio vill se mindre klyftor. Och för den som tillhör den fattigaste tiondelen i landet har inkomsterna nästan stått stilla de senaste tjugo år. De rikaste har däremot dragit ifrån och ökat sina inkomster rejält. Men det är väl något som inte påverkar den tvärsäkre Björklund.

Hökmarks osynliga hand

Lyssnade till moderaternas EU-företrädare Gunnar Hökmark som frågades ut igår i Svt. Då han pressades på klimatpolitiken och behovet av förnyelsebara energikällor kom den osynliga handen fram. Jovisst, målen var han för att de skulle sättas, men sedan skulle den osynliga handen, marknaden får råda. Då skulle allt bli bra. Man skulle inte gå för hårt fram med kraven mot företagen, då kunde det gå som i Tyskland, där man sagt sig avveckla kärnkraften, men istället blivit beroende av gas (till på köpet rysk gas, aja baja) och kol. Man kan säga att han gjorde skäl för namnet moderat. Problemet är bara vad som händer då den osynliga handen inte gör tillräckligt.

Fattiga kommuner mer frikostiga än rika

Svt:s granskning av flyktingmottagandet i landets kommuner visar att de vänsterstyrda kommunerna tar emot dubbelt så många flyktingar som de borgerligt styrda kommunerna. Man har också tittat närmare på två kommuner Borlänge med 50 000 invånare och Täby (Reinfelts gamla hemkommun) med 66 000 invånare. Mellan 2006 och 2013 tog Borlänge emot 2 482 flyktingar eller 354 stycken per år, medan Täby endast tog emot 206 flyktingar eller 29 flyktingar per år under samma period. Överhuvudtaget verkar rika kommuner ta emot färre flyktingar än de fattiga. Det bekräftar bara en gammal sanning att den fattige är beredd att hjälpa mera än den rike.

Karlsson på taket

Karlsson på taket, denne trinde självupptagne herre med propeller på ryggen, hotar ryska familjevärden, som gör att myndigheterna vill sätta stopp för honom. Har man ingen humor i Ryssland eller åtminstone bland makthavarna. Inte ens under Sovjettiden var Karlsson förbjuden. I Ryssland är det nu patriotismens återkomst. Man isolerar sig och vill skapa en rysk väg. Vart denna leder vet ingen, men att något gott kommer därur är knappast troligt. 

RSS 2.0