Wallenberg

Igår hedrades Raoul Wallenbergs minne i USA, då allt politiskt arbete och meningskäbbel stannade av i kongressen och man mindes hans gärning att rädda tusentals judar i Budapst från en säker död i koncentrationslägren. Enligt Jakob Wallenberg kände nästan varje amerikan till Wallenberg, taxichauffören, hotellportiern osv., vilket han inte trodde var fallet i Sverige. I det måste man nog tyvärr ge honom rätt. Wallenberg har också hedrats med en egen gata i USA.
Även Sverige kommer att uppmärksamma Raoul Wallenberg uppger regeringskansliet. Men det sker på det lite stillsamma viset hos oss med föreläsningar, seminarier och lite annat smått och gott.
Hade det inte varit på plats att också Sveriges riksdag gjort en manifestation för Wallenberg!
Har nyligen också läst en bok om Folke Bernadotte, som räddade många människor från lägren med de vita bussarna och som sedan då han agerade fredsmäklare mellan Israel och Palestina mördades.
Även här lade det officella Sverige en tystnadens slöja över hans gärning i åratal, det är först på senare år som något gjorts för att hedra hans gärningar.
Skäms vi över stora män i landet lagom?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0