Fettisdag

Vårkänning, klarblå himmel, 3 plusgrader, men en pinande blåst gör att man helst kryper inomhus.
Men så är det fettisdag. Enligt språkrådets förnämliga hemsida kallades sista tisdagen före fastan så. Då skulle man äta så mycket fett som möjligt för att preparera sig för fastetiden. Bland annat åt man då fettisdagsbullar eller vad vi vanligen kallar semlor.
Idag behöver vi knappast äta semlor för någon fasta, men vi äter dem ändå, mest för att det är gott. Hetvägg, som är semlor med varm mjölk, är jag däremot inte så förtjust i.
Traditionens makt kan synas stor, även om vi inte vet var den kommer ifrån. Fast numera håller man knappast på den, för semlor har gått att äta länge, till och med före jul.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0