Rabattfylla

Man kan få rabatt för mycket. Men inte visste jag att rattfylla, bilstöld och bilkörning under narkotikapåverkan kunde ge mängdrabatt. Men att så är fallet visade Uppdrag Granskning på onsdagskvällen.
Personer som gör sig skyldiga till upprepade förseelser av ovan nämnda slag slipper straff. Termen för detta är åtalsunderlåtelse. Det vill säga en person som dömts för ett brott kan inte dömas för flera. Han ska få skyddstillsyn, där frivården ska kopplas in. Men som programmet visade så fungerar inte det, eftersom åklagaren inte har någon skyldighet att meddela frivården då brott inträffat.
I programmet intervjuades två förövare, både var förvånade över att de inte fått någon påföljd för de brott som begåtts. En av dem hade gjort sig skyldig till 30 brott under ett år, men bara dömts för två, de som var minst straffvärda.
Jag kom att tänka på katolska kyrkans avlatsbrev, där en som begått synd kunde köpa sig fri, men i det här fallet behöver den som gjort sig skyldig till brott inte ens betala. Tänk också på alla som åker på parkeringsböter och fortkörningsböter, de slipper inte undan, om de så parkerat fel hundra gånger...
Att det ser ut på det här viset skyllde allmänne åklagaren på lagstiftarna, hon måste väl mena regering och riksdag. Tyvärr medverkade ingen politiker i programmet, vilket jag kan tycka var en miss.
Istället framträdde en kallhamrad riksåklagare, som dock till sist fick medge att nånting var galet. Hans lösning var att beslagta förövarens bil, det var ju bara det att bilstölder tycktes ingå som ett mönster i de här brottsliga personernas förehavanden.
Vilka signaler skickar detta ut i samhället. Att det är ofarligt att köra berusad?
För den som mist sin bror på grund av en onykter bilförare är detta helt horribelt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0