Skolbibliotek

Läsförmågan och läsförståelsen bland svenska skolelever, i synnerhet pojkar, blir allt sämre. Kan det bero på att skolbiblioteken är i ett bedrövligt tillstånd, om de ens finns. En av tre skolor saknar ett bemannat skolbibliotek och bemanningstiden på skolbiblioteken är 12,5 timmar i veckan.
Vår lilla biblioteksgrupp har besökt två av högstadieskolornas bibliotek i tätorten. Besök som bekräftade våra farhågor om att det är rätt illa ställt.
På det ena stället kan man inte ens tala om bibliotek, utan om en svenska-depå av böcker. Det som här var gångbart var ett antal klassuppsättningar. Fast då mestadels billiga pocket, som eleverna själva plastat in. Detta "bibliotek" var inte ens öppet, utan skulle man besöka det fick det bli i sällskap av en lärare. Någon bibliotekarie fanns inte, utan den som ansvarade för inköp och viss ordning var en svensklärare som skötte det hela på frivillig basis, därför att hon var intresserad av litteratur. För fyra år sedan hade man haft ett hyfsat bibliotek, men det hade monterats ned, därför att skolledningen tyckte att eleverna bättre behövde ett café- och uppehållsrum.
På den andra skolan fanns i alla fall ett bibliotek, fast det var uppdelat i två avdelningar med facklitteraturen, som var uråldrig, och mest hade lärare som låntagare, på det nedre planet och skönlitteraturen på det övre planet.
Här fanns också en bibliotekarie på halvtid, fast mycket av hennes tid gick åt att sköta andra sysslor, som att hålla reda på elevernas frånvaro samt rycka in i klasserna vid behov.
Att situationen ser ut på det här viset gör att man inte blir förvånad över de dåliga läsvanorna och läsförmågan hos våra elever.
Nu kommer ju krav uppifrån om att varje skola ska ha tillgång till ett bibliotek. Formuleringen gör ju att skolor inte själva behöver skaffa ett bibliotek, utan kan åka snålskjuts på huvudbiblioteket. Sådant sker redan idag på olika håll. Särskilt friskolor tycks utnyttja den möjligheten. På så vis sparar de på kostnaderna och kan ta ut mera i vinst.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0