Vargavinter och första världskriget

Termometern i natt (kl 3)visade - 29 grader. Kl 8 på morgonen hade den stigit till - 20. Då vi var rädda för att vattnet kanske skulle frysa lät vi två av kranarna droppa.
Igår gick det inte att gå ut, men mitt på dagen var det - 14 grader, så jag gjorde en promenad. Följde gamla landsvägen till Björkberg (2 km) och tillbaka.
Under förmiddagen fortsatte jag att läsa i rec.boken, Adam Hochschilds "Aldrig mera krig". Har nu kommit fram till själva krigsutbrottet. Tänka sig att två kulor kunde starta kriget. Gavrilo Princips dödande skott mot Österrikes tronföljare Franz Ferdinand och hans maka. Fast som Hochschild visar så var kriget förberett. De allianser som upprättats var en av orsakerna. En annan den tid det tog att mobilisera soldaterna på den tiden. Då ordern om mobilisering getts, så var det nästan omöjligt att stoppa den.
Kanske hade socialisterna kunnat stoppa kriget om de följt den agenda de gjort upp tidigare. Socialdemokraterna i Tyskland hade sagt att de inte skulle bevilja krigskrediterna, men då det kom till kritan, så vek de ner sig.
En svår sak för socialisterna var också att en av de mest karismatiska krigsmotståndarna Jean Jaurés mördades av en nationalist i Paris.
Det var också många som ville ha ett krig, inte minst militärledningarna i både Tyskland och Ryssland. Man hade också gjort noggranna förberedelser för ett krig. Storbrittanien var inte bunden till någon pakt, men även där fanns det ivriga krigsanhängare. Även majoriteten av undersåtar i respektive land rycktes med i de vågor av patriotism som uppstod. På båda sidor trodde man att man skulle vinna och att det skulle bli ett kortvarigt krig. Ingen, utom krigsmotståndarna, tycks ha insett vilka fasor som väntade.
Hochschilds bok är mycket lärorik och en av de bästa jag läst om första världskriget.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0