Med lögnen som vapen

Nu, då jag sitter här och ska skriva om Erik Åsards bok Med lögnen som vapen och den amerikanska drömmens kris så inleds primärvalen i Iowa och återigen är Trump i centrum och leder stort i valundersökningarna. Man kan ju tycka att det är helt otroligt att denne storlögnare åter ska kunna väljas till president med alla de saker han åtalats för. Men läser man Erik Åsards bok så kan man inte bli förvånad. Med lögnen som vapen kom ut 2020 och handlar om Trumps år vid makten. Den är alltså utgiven före valet 2020, då Trump förlorade makten. Men Åsard förutsäger flera av de saker som sedan inträffade. Med den person Trump är så trodde inte Åsard att han skulle finna sig i en valförlust, utan påstå att valet var riggat, vilket precis var vad som skedde. Vidare trodde Åsard att det skulle bli protester, att hans kärnväljare skulle ge sig ut på gatorna, vilket ju också inträffade, däremot trodde nog inte ens Åsard att kongressen skulle stormas. Hur valet än går, säger Åsard, så kommer man att få ett dysfunktionellt politiskt system, en fortsatt stark polarisering och en betydande arg minoritet som mer tror på Trump än på demokratin. Även det har sannerligen besannats. De fyra åren med Biden har på inget avgörande sätt förändrat detta. Trump har fortsatt att kasta sin skugga över det amerikanska samhället. Försöken att få honom åtalad för en mängd brott har misslyckats, inte minst för att han har det republikanska partiet i sin hand och som lojalt ställer upp bakom honom, oavsett om de vill eller inte. Lögnen har blivit ett av Trumps medel för att förvilla och skapa osäkerhet. Redan första dagen i sitt ämbete ljög han om antalet åskådare vid presidentinstallationen och om vädret. Bagateller kan tyckas men det satte tonen. 1 000 dagar in i presidentperioden kunde Washington Post rapportera att han gjort sig skyldig till 13 500 falska eller vilseledande meddelanden eller 14 stycker per dag. För Trump är lögnen vanemässig och har till uppgift att framställa honom i så fördelaktig dager som möjligt. Vidare ska lögnerna skyla över felsägningar eller misstag och peka ut eller smutskasta motståndare. Viktigare än verkligheten är bilden av verkligheten.
Den amerikanska drömmen har varit en bärande pelare i det amerikanska samhället. Myten om the self made man som skapar sig en egen väg till toppen har spridits länge och fått människor från alla håll i världen att söka sig till Amerika som en fristad. Att sen drömmen ofta var en dröm har inte kunnat hålla människor tillbaka. Än idag vallfärdar människor hit för att skapa sig en bättre tillvaro. För Trump däremot är drömmen död eller den gäller i vilket fall inte för alla de migranter som söker sig till landet, de ska stängas ute med murar och är inte välkomna. Att drömmen falnat har också att göra med att ojämlikheten, både den ekonomiska och sociala växt och att den sociala rörligheten är dålig, den amerikanska drömmen är kort sagt i kris.
Återstår nu att se vad som händer om Trump kommer tillbaka som president. Risken är väl stor att vi kommer att få se USA utvecklas än mer i autokratisk riktning med en självgod president. Och världen i stort kommer sannolikt att bli än mer osäker och orättvis.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0